Stranden Costa de Prata

Brede zandstranden met wit fijn zand afgeschermd door hellingen met duinen en dennenbossen naast een diepblauwe zee … dat is de kust van Centraal Portugal, Costa de Prata. Deze prachtige beelden kunt u ontdekken tijdens een tocht langs de kust van Aveiro tot Peniche.


Het dichtstbijzijnde strand van Casa das Flores zit op ongeveer 8 – 9 km in Praia do Pedrogão, waar de lifeguards in de zomer de stranden bewaken;
Dit kleine stadje Pedrogão heeft winkels, een goed overdekte markt en een toeristenbureau (Turismo) waar u ook een geldautomaat kunt vinden. Voor eten en drinken vindt u hier cafés, restaurants en strandbarretjes. Terwijl u een tijdje langs de esplanade loopt, kunt u naar de zomerse strandsporten volleybal en voetbal kijken. In de zijstraatjes weggestopt, kunt u de “Churrasqueria” vinden, waar u verschillende vlees en visjes gebakken op houtskool kunt kopen, om een ​​eenvoudige picknick heerlijk te maken!

Soms heb je het geluk om te zien hoe de boten met de dagvangst terugkomen, zowel in Pedrogão als in Praia da Vieira. De verse vis kan meteen gekocht worden en is perfect voor op de barbecue hier in de tuin. Als je geen vis wilt eten, dan kun je de vissers en de lokale dames bekijken en zien hoe zij de vis bereiden om in de zon te drogen.

In het noorden en zuiden van de hoofdstraat van Pedrogão zijn er rustige, ongerepte zandstranden, bereikbaar vanaf de gratis parkeerplaatsen.
Alternatief – ga een stukje verder en kies een zijweg met het woord ‘Praia’ aangegeven of probeer een spoor door de duinen naar andere, meer ontspannen stranden.

Via de Beachcam kunt u de live het strand van Pedrogão zien.

De badplaats Praia da Vieira ligt ongeveer op 20-25 minuten met de auto, met goede stranden, cafes, bars en restaurants. Geen picknick nodig, de winkels hebben alles wat je nodig hebt voor het strand en de maaltijden. Ook hier zijn er lifeguards op de hoofdstranden in de zomer.

Het noordelijke uiteinde van het strand is erg populair bij lokale vissers, dit is waar de Rio Lis in de Atlantische Oceaan stroomt. Er is voldoende parkeergelegenheid en een goede strandbar aan de zuidkant van de rivier en een rustiger strand en picknicktafels langs de rivier aan de noordkant.

Nazaré

Nazaré is van oorsprong een vissersplaats. Nazaré is mede vanwege het brede strand een van de populairste badplaatsen van Midden-Portugal, en maakt zowel overdag als ’s avonds een levendige indruk. Maar let op: de zee is erg ruig. Niet voor niets worden hier regelmatig surfkampioenschappen gehouden en is hier het wereldrecord gevestigd van de hoogste golf waarop is gesurft.
Aan de plaatselijk folklore zijn twee musea gewijd: Het Casa Museu do Pescador is een klein museum dat is gewijd aan de vissersbevolking van Nazaré.
Het is gevestigd in een traditioneel vissershuis, waarin tot het begin van de 20e eeuw vissersgezinnen woonden. In het Museu Etnográfico e Arqueológico Dr. Joaquim Manso is een tentoonstelling van de geschiedenis en folklore van Nazaré.
’s Avonds kunt u terecht op de talrijke terrassen langs de boulevard, of op één van de daarachter gelegen pleinen. Er kan tot laat in de avond worden gegeten, en zowel de Nazareners als de Portugese en buitenlandse toeristen komen dan flaneren op de boulevard.

Nazaré Sítio
Via een tandradbaan kunt u O Sítio bereiken, het (110 meter) hoger gelegen deel van het stadje. Vanaf hier heeft u een mooi uitzicht op het lager gelegen gedeelte van Nazaré, en als het helder genoeg is kunt u zelfs Peniche zien liggen.
U vindt er de Capela da Memória, een kapel die grotendeels met azulejos is bekleed.
Tegenover de kapel staat de Igreja da Nossa Senhora da Nazaré. Ook hier veel azulejos, maar veel belangrijker is het zwarte Madonna beeld. Tweemaal per jaar is dit beeld het reisdoel van pelgrims: op 15 augustus is het Maria Hemelvaart, en in de tweede week van september is de Romaria da Senhora da Nazaré.

São Pedro de Moel is een dorpje aan zee en gelegen op ongeveer 20 kilometer van de stad Leiria.
Het is een badplaats waar de Portugezen zelf graag naar het strand komen.
Ook surfers komen hier en wachten in zee op de beste golven. Over het zandstrand kun je een mooie strandwandelingen maken.
Het is een plaats met leuke restaurants en waar op de hoogste rots de vuurtoren Penedo da Saudade staat. De route naar São Pedro de Moel loopt door het Pinhal de Leiria, een dennenbos waar in de vorige eeuw hars werd gewonnen.

São Martinho do Porto is een gezellig dorpje dat uitkijkt op een bijna geheel schelpvormige baai, met een nauwe doorgang naar zee. Het water in de baai is daardoor erg heel rustig, en het ideaal maakt voor een dagje aan zee met (kleine) kinderen.
Hoewel het aantal vissers afneemt, worden in de baai nog steeds vis en schelpdieren gevangen.
Aan de overkant van de baai ligt Salir do Porto, waar vroeger zout werd gewonnen. De zandduinen zijn al van ver te zien.
Vanaf de havenkant kunt u over de boulevard of over het strand naar Salir do Porto wandelen.
Vanaf het uitkijkpunt Miradouro do Cruzeiro heeft u een prachtig uitzicht over de baai, São Martinho do Porto. Op heldere dagen zijn zelfs Peniche en Nazaré te zien.
De overdekte markt is geopend van dinsdag tot zondag, en biedt ruime keus in onder meer groente, fruit, en vis.

Figueira da Foz ligt aan de monding van de Mondego rivier, en staat bekend om zijn zeer lange en brede stranden.
Het strand is kilometers lang, en enkele honderden meters breed. Het strekt zich uit van de monding van de Mondego tot aan het vissersdorp Buarcos.
De bevolking verdient niet alleen geld in het toerisme, maar ook met visserij en scheepsbouw.
Jaarlijks wordt in de nacht van 23 op 24 juni ter ere van São João een straatfeest gehouden, met onder andere parades, volksdansen en vuurwerk.

Strand informatie app

Portugal heeft een app beschikbaar voor Google en Apple met de informatie van alle stranden realtime. Klik hier voor de app in de Google Play store of de Apple IOS store.

Reacties zijn gesloten.